Co jeść, żeby przytyć?
Dieta wysokobiałkowa to absolutnie niezbędny sposób na skuteczne przybieranie na wadze. Lepiej spożywać białko zwierzęce: chude mięso, ryby, jaja, jogurty naturalne, biały ser. Weganie i wegetarianie mogą znaleźć wysokiej jakości źródła białka w tofu, gotowanych roślinach strączkowych, orzechach i zbożach. Ważne jest, aby zachować odpowiednie proporcje makroskładników:
- Białko – do 24%,
- węglowodany – do 50%,
- tłuszcze – do 35%.
Potrzebujesz dodatkowej energii do regularnych zajęć. Oto kilka zdrowych, wysokokalorycznych produktów, które pomogą Ci w tym: pożywne, świeże owoce, takie jak banany, winogrona, mango, suszone owoce, takie jak rodzynki, daktyle, figi, śliwki oraz orzechy i nasiona. Także masło z orzechów i nasion. Możesz cieszyć się rybami z morza – to świetne źródło białka i cennego tłuszczu. Zdrowa dla Ciebie jest również oliwa z oliwek.
Czego nie jeść podczas tycia?
Istnieje powszechne błędne przekonanie, że przybieranie na wadze oznacza jedzenie śmieciowego jedzenia i fast foodów. W rzeczywistości jednak osoby, które chcą przytyć, sięgają po „śmieciowe” jedzenie. Jest to ogromny błąd, który może prowadzić do gromadzenia się nadmiaru tłuszczu w organizmie i nierównomiernego jego rozmieszczenia, a także do poważnych komplikacji zdrowotnych.
Zasady zdrowego tycia
Kiedy zadajesz sobie pytanie „dlaczego nie mogę schudnąć?”, to prawdopodobnie dlatego, że nie stosujesz diety, która pasuje do Twojego stylu życia. Zmiana zaczyna się od wdrożenia kilku zasad: Jedz często małe posiłki, ale w niewielkich ilościach. Jedz 5-6 posiłków dziennie w odstępach 2-3 godzinnych. Nie jedz w biegu. Ustal harmonogram swoich posiłków.
Upewnij się, że otrzymujesz wystarczającą ilość energii z pokarmów, takich jak suszone owoce, orzechy i nasiona lub tłuste ryby. Jedz więcej białka. Wygospodaruj czas na odpoczynek po każdym posiłku. Połącz swoją dietę z umiarkowaną aktywnością fizyczną – wybierz podnoszenie ciężarów, spacery i jazdę na rowerze zamiast cardio.