To oczywiste, że po zjedzeniu niektórych pokarmów w krótkim czasie znów jesteśmy głodni. Inne utrzymują nas w pełni przez kilka godzin. Co jest źródłem tej zależności? Pokarmy zwiększające apetyt można podzielić na trzy grupy: obniżające poziom glukozy we krwi, stymulujące uwalnianie enzymów trawiennych oraz pobudzające ośrodki mózgowe.
Owoce i soki
Owoce i soki owocowe mają niską zawartość fruktozy (cukier prosty), która nie podnosi poziomu leptyny (hormonu sytości) ani nie hamuje apetytu. Po wypiciu soku owocowego poziom insuliny i leptyny we krwi spada, co utrudnia kontrolowanie apetytu. Owoce są łagodniejsze dla Twojego organizmu, ponieważ zawierają błonnik, który spowalnia wchłanianie soku i opróżnia żołądek.
Napoje gazowane
Pełne cukru napoje bezalkoholowe słodzone sztucznymi słodzikami dostarczają organizmowi dwóch sprzecznych komunikatów: słodki smak wskazuje na zastrzyk węglowodanów, podczas gdy sztuczne słodziki nie zawierają kalorii. W takiej sytuacji mózg szybko rozpoznaje „oszustwo” i domaga się prawdziwej energii ze zdwojoną siłą. Amerykańscy naukowcy odkryli podczas testów na osobach próbujących schudnąć, że ludzie, którzy spożywali dietetyczne napoje bezalkoholowe
Białe pieczywo
Do produkcji białego pieczywa używa się mąki oczyszczonej i pozbawionej wszelkich powłok naturalnych dla ziaren zbóż, czyli otrębów. Jednak to właśnie te otręby są bogate w błonnik – składnik dający uczucie pełności. Ponadto biała mąka ma wysoki indeks glikemiczny, co powoduje wzrost poziomu insuliny we krwi.
Jogurty
Kiedy idziesz do sklepu spożywczego, istnieje wiele rodzajów jogurtów. Są zwykłe, niskotłuszczowe, owocowe, greckie i tak dalej. Co powinieneś wybrać? Dietetyk Kayleen St. John mówi: „Wybierz jogurt, który nie doprowadzi do zwiększenia apetytu”. Przeciętny jogurt o smaku owocowym waży 180 gramów i zawiera 6 gramów białka i około pół kubka cukru.
Cukier
Cukier, do którego zaliczamy zarówno syntetyczne słodziki, jak i naturalny cukier trzcinowy, uwalnia w mózgu dopaminę – neuroprzekaźnik odpowiedzialny m.in. za poczucie zadowolenia. Dlatego cukier i jego syntetyczne analogi coraz częściej traktowane są jak substancje uzależniające. Cukier ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że intensywnie pobudza trzustkę.
Alkohol
Po spożyciu alkoholu zwiększa się apetyt na potrawy tłuste i ostre – pikantne lub słone. Zależność tę potwierdzono m.in. w badaniach z 1999 roku z udziałem kobiet i mężczyzn, którym przed posiłkami podawano różne napoje o tej samej zawartości kalorycznej. Najsilniej apetyt wzmaga piwo. Dzieje się tak dzięki obecności chmielu – rośliny należącej do konopi – i związków pokrewnych.