Ryż z bananem – przepis

1 min czytania

ryż z bananami

Od kiedy banany stały się tak popularne w diecie, wszyscy jesteśmy bardziej świadomi, jak ważne jest ich prawidłowe dojrzewanie. Najlepszy czas na zjedzenie banana to moment gdy skóra staje się żółta i pojawią się na niej charakterystyczne czarne kropki. Gdy zaczynają one pokrywać całego owocu, oznacza to, że banan jest w pełni dojrzały i gotowy do spożycia. Jest on wtedy słodki i idealnie miękki – idealny do przygotowania fit deserów lub przekąsek bez cukru.

Ryż z bananem

Znasz na pewno smak słodkiego ryżu z bananami, który jest przygotowywany z brązowych i popękanych bananów. Te teoretycznie najmniej estetyczne okazy są w rzeczywistości najsłodsze. Do tego rodzinnego przepisu można dodać inne owoce, a w połączeniu ze słodkim ryżem tworzy się idealny smakołyk. Cieszy oko i uspokaja żołądek. To świetny przepis na udane podwieczorki czy deser dla całej rodziny.

 Składniki na ryż z bananami:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 woreczek ryżu
  • sól
  • cynamon 

Zaczynamy od przygotowania ryżu według instrukcji zawartych na opakowaniu. Warto użyć lekko osolonej wody, aby zachować jego charakterystyczny smak i skonsultować się z czasem gotowania, podanym na opakowaniu. Należy uważać aby nie przesadzić z czasem gotowania, ponieważ może to sprawić, że ryż będzie miękki i rozgotowany.

Następnie zabieramy się za przygotowanie słodkiej masy bananowej – wybieramy dojrzałe owoce, aby łatwo je było ugnieść.

 Ugniatamy je w miseczce, aż powstanie gładka masa. Do niej dodajemy ekstrakt waniliowy i odrobinę cynamonu, które sprawią, że nasza masa nabierze aromatycznego charakteru. Całość starannie mieszamy tak, aby cały smak był równomiernie rozprowadzony po całym produkcie.

Następnie do ugotowanego ryżu dodajemy naszą przygotowaną masę bananowo. Przygotowanie takiej masy zajmuje trochę czasu, ale efekt smaku jest tego warty. Kiedy już mamy gotowy słodki ryż z bananami, możemy pochwalić się naszym dziełem i delektować się smakiem. Smacznego!

Jak pokonać stres?

dietetyk
2 min czytania

Melisa właściwości

dietetyk
2 min czytania