Najczęściej wykorzystywane są dwa sposoby na kotlety sojowe. Przepis pierwszy nakazuje skorzystać z gotowych suchych kotletów, a druga metoda to użycie granulatu sojowego. W obu przypadkach bardzo ważne jest dodanie przypraw i dodatkowych składników, ponieważ to właśnie one nadają smak i aromat soi. Poniżej przedstawiamy przepis na smaczne kotlety sojowe, które możesz zjeść na obiad lub smaczną przekąskę.
Kotlety sojowe – składniki
Do przygotowania kotletów sojowych potrzebne będą:
- 2-3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego,
- 2 szklanki granulatu sojowego lub 1 paczka gotowych kotlecików sojowych,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 nieduża cebula,
- 1 jajko,
- 2 cm korzenia imbiru,
- 1-2 papryczki chili,
- bułka tarta lub inny rodzaj panierki,
- sól i pieprz,
- świeża kolendra (opcjonalnie).
Jak zrobić kotlety sojowe – przepis krok po kroku
- Kotlety lub granulat zalej bulionem i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i pozostaw do przestygnięcia.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę obrierz i posiekaj.
- Pokrój w plasterki papryczki chili, imbir zetrzyj na tarce, a kolendrę posiekaj.
- Przestudzone kotlety rozdrobnij w blenderze, następnie dodaj warzywa i jeszcze przez chwilę zblenduj do połączenia składników. Tak otrzymaną masę przypraw.
- Uformuj nieduże kotleciki, opanieruj je i spłaszcz. Smaż na oleju do zrumienienia.
- Kotlety możesz też upiec w piekarniku przez około 30-40 minut w temperaturze 180 st. C.
Na naszym blogu możesz sprawdzić też, czy kotlety sojowe są zdrowe!