Kotlety sojowe – przepis 

52 sec read

Kotlety sojowe - przepis

Najczęściej wykorzystywane są dwa sposoby na kotlety sojowe. Przepis pierwszy nakazuje skorzystać z gotowych suchych kotletów, a druga metoda to użycie granulatu sojowego. W obu przypadkach bardzo ważne jest dodanie przypraw i dodatkowych składników, ponieważ to właśnie one nadają smak i aromat soi. Poniżej przedstawiamy przepis na smaczne kotlety sojowe, które możesz zjeść na obiad lub smaczną przekąskę.

Kotlety sojowe – składniki 

Do przygotowania kotletów sojowych potrzebne będą:

  • 2-3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego,
  • 2 szklanki granulatu sojowego lub 1 paczka gotowych kotlecików sojowych,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 1-2 papryczki chili,
  • bułka tarta lub inny rodzaj panierki,
  • sól i pieprz,
  • świeża kolendra (opcjonalnie).

Jak zrobić kotlety sojowe – przepis krok po kroku 

  1. Kotlety lub granulat zalej bulionem i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i pozostaw do przestygnięcia.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę obrierz i posiekaj.
  3. Pokrój w plasterki papryczki chili, imbir zetrzyj na tarce, a kolendrę posiekaj.
  4. Przestudzone kotlety rozdrobnij w blenderze, następnie dodaj warzywa i jeszcze przez chwilę zblenduj do połączenia składników. Tak otrzymaną masę przypraw.
  5. Uformuj nieduże kotleciki, opanieruj je i spłaszcz. Smaż na oleju do zrumienienia.
  6. Kotlety możesz też upiec w piekarniku przez około 30-40 minut w temperaturze 180 st. C.

Na naszym blogu możesz sprawdzić też, czy kotlety sojowe są zdrowe!

Jak pokonać stres?

dietetyk
2 min czytania

Ryż z bananem – przepis

dietetyk
1 min czytania