Makaron na diecie – co warto wiedzieć?

1 min czytania

Makaron na diecie

Przeciętny Polak zjada około 3 kg makaronu rocznie, Włoch natomiast około 30 kg. Różnica wynika z rozpowszechnienia mitów o negatywnym wpływie makaronu na wagę i zdrowie. Oczywiście makaron na diecie jest dozwolony, ponieważ jest bogatym źródłem minerałów i składników odżywczych. Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj makaronu wybierzesz.

Jakie są makarony?

Makaron to produkt zbożowy, który powstaje z mąki pszennej, wody i w przypadku niektórych rodzajów także z jaj. Można go również przygotować z mlekiem, masłem, suszonym glutenem, mąką sojową i drożdżami.

Rodzaje makaronów:

  • durum,
  • pełnoziarniste,
  • gryczane,
  • jajeczne,
  • ryżowe,
  • orkiszowe,
  • graham,
  • kukurydziane,
  • z ciecierzycy lub amarantusa,
  • żytnie,
  • razowe.

Jaki makaron jeść na diecie?

Wybierając makaron, szukaj tych pełnoziarnistych, ryżowych, gryczanych lub np. durum. Zawierają one dużo błonnika i składników mineralnych oraz witaminy z grupy A i B. W makaronach tych obecne są węglowodany złożonych, co jest przeciwieństwem makaronów z mąki pszennej.

Równie ważne jest to, jak przygotujesz makaron. Powinien być on ugotowany al dente, ponieważ jego indeks glikemiczny jest wtedy na dobrym poziomie, a jednocześnie optymalny dla układu pokarmowego. IG makaronu wzrasta, gdy go rozgotujesz. Dzięki temu organizm łatwiej sobie z nim radzi, ale nie można się nim najeść. W rezultacie zjadasz większą porcję makaronu niż jest to konieczne.

Wybierając makaron, należy zwrócić uwagę na jego skład. Najlepszy wybór to tylko trzy składniki: semolina, woda i ewentualnie jajka.

Istotną kwestią są dodatki do makaronu. Ser, tłusta śmietana – to właśnie one sprawiają, że makaron może stać się bombą kaloryczną i niweczą dietetyczne cele. Staraj się więc przygotować dania z makaronem z użyciem produktów niskoprzetworzonych i o niskim IG. Najlepiej, jeśli będą to naturalne składniki, a w przypadku gotowych sosów zadbaj o to, by ich skład był krótki.

Czy makaron w diecie to zagrożenie dla sylwetki?

Na ten temat przeprowadzono szereg badań naukowych. Dowiodły one, że spożycie makaronu nie jest powiązane ze wskaźnikami takimi jak BMI, obwód talii czy stosunek talii. Dodatkowo nie potwierdziła się teza wiążąca występowanie nadwagi i otyłości ze spożywaniem makaronu.

Makaron na diecie – podsumowanie

Makaron jest doskonałym źródłem składników mineralnych i witamin, w tym tych z grupy A i B. Wybierając makaron zwróć uwagę na jego skład i wybierz ten pełnoziarnisty lub z semoliny. Ugotowany makaron powinien być al dente, dzięki temu będzie optymalnie trawiony przez nasz organizm. Dodatkowo indeks glikemiczny pozostanie na odpowiednim poziomie. Makaron jest doskonałym uzupełnieniem różnych włoskich sosów. Nie bój się go – postaw makaron na równi z innymi pokarmami, w których obecne są węglowodany złożone.

Jak pokonać stres?

dietetyk
2 min czytania

Ryż z bananem – przepis

dietetyk
1 min czytania